News

Here are the 17 new questions added to the Driver Theory Test

NewsBy Sunday World
17 new questions for prospective drivers to learn
17 new questions for prospective drivers to learn

The Road Safety Authority (RSA) are adding 17 new questions to the Driver Theory Test, with a focus on questions regarding drinking and driving.

The main Driver Theory Test Question Bank will have 17 questions on alcohol and driving.

Two of these questions will be presented in each of the changed tests from October 10, 2016.

The overall format of the test will not change.

Here are the 17 new questions in full.

For more on the changes check out the link to the RSA website here.

1. According to the pre-crash Report which gender was more likely to drink and drive and be involved in a fatal collision?
Answer: Males 

2. According to the pre-crash Report what type of vehicle were the majority of people driving when they had consumed alcohol and caused a fatal collision?
Answer: Private car 

3. According to the pre-crash Report what type of fatal collision was a person more likely to be involved in when drink driving?
Answer: Single-vehicle collision 

4. According to the pre-crash Report which days of the week were people more likely to drink and drive and cause a fatal collision?
Answer: Saturday and Sunday 

5. According to pre-crash Report how did the use of alcohol affect a person’s decision to use a seatbelt?
Answer: Drivers and passengers were less likely to wear a seatbelt. 

6. What is the minimum blood alcohol concentration (BAC) level at which a learner or a novice driver is committing an offence?
Answer: 20mg 

7. What is the maximum disqualification period imposed in court where the learner driver has a blood alcohol concentration (BAC) level in excess of 80 mg?
Answer: Six years 

8. According to the pre-crash Report which age group had the highest number of drivers causing fatal collisions where alcohol was a factor?
Answer: 16-24years 

9. According to the pre-crash Report how many people were killed by a driver who had consumed alcohol?
Answer: More than 251 

10. A driver is automatically disqualified from driving for how long if, on a first offence, they refused to provide a member of An Garda Síochána with a sample of blood, urine or breath?
Answer: 4 years 

11. Which of the following is a possible consequence for a learner driver if they drive after drinking as little as just one unit of alcohol?
Answer: A three month disqualification from driving 

12. According to the pre-crash Report out of 867 fatal collisions how many had alcohol as a contributory factor?
Answer: 251-350 

13. According to the pre-crash Report what age group had the highest number of passenger deaths in collisions where alcohol was a factor?
Answer: 17-24 years 

14. According to the pre-crash Report how many passengers were killed in a collision where alcohol was a known factor?
Answer: 71 – 90 

15. According to the pre-crash Report what percentage of the 169 drivers killed in an alcohol related collision had consumed alcohol?
Answer: 92% 

16. According to the pre-crash Report how many pedestrians were killed where alcohol consumption by the pedestrian was a factor?
Answer: 41 – 

17. According to the pre-crash Report in how many fatal collisions was alcohol a contributory factor?
Answer: 4 out of 10